Аппроксимация данных региональной модели ионосферы с помощью ортогональных функций - Котов, Дмитрий Владимирович; Ляшенко, Михаил Владимирович (НТУ "ХПИ", 2010)
Розглянуто можливості використання ряду Фур’є для апроксимації модельних залежностей параметрів іоносферної плазми. Аналіз проводився на прикладі добових варіацій електронної концентрації, взятих з регіональної моделі іоносфери (CERIM IION), створеної в Інституті іоносфери (Харків). Показано, що при довжині ряду 15 похибки апроксимації добових залежностей параметрів мають задовільний рівень навіть для найбільших висот, що розглядалися.

The possibilities of using Fourier number for approximations of model dependencies of ionospheric plasma parameters are considered. Analysis conducted by the example of daily variation of electron density taken from the regional model of the ionosphere (CERIM IION), created at the Institute of Ionosphere (Kharkiv). Shown that at length of number 15 daily dependencies of approximation error are satisfactory level even the most altitudes considered.
Keywords: ионосфера; ионосферные параметры; ряд Фурье; волновые процессы; концентрация электронов; экспериментальные данные; харьковский радар