Дослідження методичних підходів до економічної оцінки діяльності промислового підприємства - Пономарьов, Владислав Дмитрович (Національний університет "Одеська політехніка", 2024)
У статті розглянуто як національні, так і міжнародні методи економічної оцінки діяльності промислових підприємств, які представляють комплекс взаємопов'язаних норм і правил, які визначають поняття та принципи оцінки. Детально розглянуто економічний, фінансовий процесовий, витратний та комплексний підходи до оцінювання економічної ефективності виробничо-комерційної діяльності промислового підприємства. Особлива увага приділена методу оцінки ефективності на засадах макро- та мікросередовищі, а також методу збалансованої системи показників. По кожному з методів визначено основні переваги та недоліки, а також обґрунтовано сфери найбільш ефективного їх використання в економічній діяльності промислових підприємств. Доведено, що запровадження сучасних методів оцінки ефективності діяльності підприємств сприяє стабільному економічному розвитку України, підвищує інвестиційну привабливість та допомагає підприємствам адаптуватися до глобальних викликів.

The article examines both national and international methods of economic evaluation of the activities of industrial enterprises, which represent a complex of interrelated norms and rules that determine the concepts and principles of evaluation. The economic, financial process, cost and complex approaches to evaluating the economic efficiency of the production and commercial activity of an industrial enterprise are considered in detail. Special attention is paid to the method of evaluating efficiency on the basis of the macro- and microenvironment, as well as to the method of a balanced system of indicators. For each of the methods, the main advantages and disadvantages are determined, as well as the areas of their most effective use in the economic activity of industrial enterprises are substantiated. It has been proven that the introduction of modern methods of evaluating the efficiency of enterprises contributes to the stable economic development of Ukraine, increases investment attractiveness and helps enterprises adapt to global challenges.
Study of Methodical Approaches to the Economic Assessment of the Activity of an Industrial Enterprise
Keywords: ефективність; економічна оцінка; інноваційна діяльність; методи; промислові підприємства; efficiency; economic assessment; innovative activity; methods; industrial enterprises