Модифікатори для полівінілхлоридного пластизоля, який використовують при виготовленні косметичних кистей рук - Солнцева, І. Л.; Чернов, Є. І.; Гришко, Є. К.; Бєлєвцова, Л. О.; Близнюк, Олександр Вікторович (НТУ "ХПІ", 2008)
У роботі наведені результати дослідження модифікаторів полівінілхлоридного пластизоля – силоксанових матеріалів різної молекулярної маси, які найбільш широко застосовуються у протезобудуванні. Встановлено, що введення до пластизолю цих модифікаторів збільшує його деформативність. Найбільш ефективним модифікатором виявився термостійкий низькомолекулярний силіконовий каучук СКТН марки А. Введення його в пластизольну систему у кількості 10 м. ч. підвищувало деформаційні та експлуатаційні властивості косметичних кистей, що виготовлялись з цього пластизоля.

In the article the results of research of modifiers of polyvinylchloride plastisol – silicone materials of different molecular weight – have been presented. It was found, that the introduction silicone modifiers into plastisol enlarged its stress-strain behavior. The most efficient modifier appeared to be thermostable low molecular weight silicone rubber СКТН of the A brand. Introduction of this modifier in the system in the amount of 10 mass parts improved strainingand working properties of cosmetic hands which were made of this plastisol.
Keywords: декоративні властивості; протезобудування; деформативність; силоксанові матеріали