Оцінка підвищення рівня захищеності автомобілів багатоцільового призначення - Костюк, В. В.; Русіло, П. О.; Калінін, О. М.; Будяну, Р. Г.; Варванець, Ю. В. (НТУ "ХПІ", 2014)
Проведено аналіз бойового використання автомобілів багатоцільового призначення у локальних конфліктах останніх десятиріч. Його результати свідчать про низьку захищеність автомобілів від ураження стрілецькою зброєю, а також осколками фугасів та мін. Основним завданням стає збереження особового складу в умовах застосування протитанкових засобів ближнього бою, іншої легкої зброї, під час раптових нападах із засідок, вогню противника з флангу або тилу, широкому застосуванні мінно-вибухових загороджень тощо. А це можливе за умови застосування автомобілів багатоцільового призначення з підвищеним рівнем захисту від засобів ураження. Розвязується проблема, яка полягає в досягненні такого рівня захищеності, який би дозволив не втратити рухомість та їхню працездатність під час ураження вогневими засобами противника. Проведений аналіз загальносвітових тенденцій розвитку захищеності автомобілів багатоцільового призначення. Дана оцінка підвищення рівня захищеності автомобілів ГАЗ-66 і УАЗ-452Д.

The analysis of combat vehicles, multi-purpose use in local conflicts of the last decades. The results indicate a low level of protection against electric cars in small arms and shrapnel roadside bombs and mines. The main task is the preservation of personnel in terms of the use of anti-tank weapons, melee attacks, other light weapons during a surprise attack from ambush, enemy fire from the flank or rear, the wide application of mineexplosive obstacles and so on. This is possible only with the use of multi-purpose vehicles with a high level of protection against weapons. Solved the problem, which is to achieve a level of security that would allow not to lose mobility and their performance during the defeat of the enemy firepower. The analysis of global trends in the security of multi-purpose vehicles. The estimation of improving security GAZ-66 and UAZ-452D.
Estimation of increase of level of protected of cars of the multi-purpose setting
Keywords: автомобілі багатоцільового призначення; локальний броньований захист; бойове використання; локальні конфлікти; засоби ураження; броньований екран; армійський автомобіль; multi-purpose; car; local armored protection; analysis of combat use; local conflicts; mass destruction