Квазінейрорегулятор для електромеханічної системи - Клепіков, Володимир Борисович; Полянська, Ірина Сергіївна; Колотіло, Віталій Іванович; Руденко, Андрій Валентинович (ДП "Український інститут промислової власності", 2006)
Квазінейрорегулятор для електромеханічної системи, виконаний по архітектурі найпростішої нейронної мережі, що містить кілька елементів затримки, кілька вхідних нейронів і один вихідний, який відрізняється тим, що число вхідних нейронів вибирається не довільно, а визначається на одиницю більшим за порядок характеристичного полінома системи, коефіцієнти ваги визначаються із співвідношень, отриманих шляхом синтезу модального регулятора для моделі, поданої у канонічній формі фазової змінної, з подальшим застосуванням кінцево-різницевого математичного апарату, активаційна функція має одиничний коефіцієнт підсилення в області початку координат, а функціональне перетворення здійснюється на вихідному нейроні. 2. Квазінейрорегулятор за п. 1, який відрізняється тим, що при існуванні нелінійностей кількість вихідних нейронів обирається рівною кількості ділянок лінеаризації, кількість яких обирається за умовою необхідної точності апроксимації, причому кожний з вихідних нейронів з'єднаний із логічним блоком, який підключає необхідний вихідний нейрон до входу перетворювача залежно від розташування робочої точки на тій чи іншій ділянці лінеаризованої характеристики.
Keywords: патенти; корисна модель; квазінейрорегулятор; електромеханічні системи