Види здоров'язбережувального дозвілля студентів технічних закладів вищої освіти - Азаренкова, Любов Леонідівна (Хмельницький національний університет, 2024)
Стаття присвячена визначенню основних видів здоров’язбережувального дозвілля студентів технічних ЗВО. Проаналізовано поняття дозвілля та здоров’язбережувального дозвілля. Визначено, що діяльність студентів у вільний від навчання та роботи час повинна сприяти збереженню фізичного та психічного здоров'я, бути різноманітною та підходити по особистісним якостям. Мета статті - визначити основні види здоров’язбережувального дозвілля студентів технічних спеціальностей НТУ «ХПІ». У дослідженні використовувались наступні методи дослідження: аналіз літературних джерел; анкетування, метод математичної статистики. Результати: у дослідженні студентам технічної спеціальності було запропоновано визначити чи приділяють вони увагу здоров’язбережувальному дозвіллю та яким основним видам вони віддають перевагу. Найбільша кількість студентів відповіли, що це відвідування фітнес клубів, трішки менше що відвідують басейн, інші види здоров’язбережувального дозвілля були у відсотковому відношенню менші, але були і ті види, які студенти не обирали як свій вид здоров’язбережувального дозвілля, це скандинавська хода, прогулянки на лижах та роликові прогулянки. Висновки: Виходячи з результатів анкетування були визначені основні види здоров’язбережувального дозвілля студентів технічних спеціальностей до яких потрапили: спортивні ігри з друзями чи одногрупниками; піші прогулянки парковими та лісовими зонами; відвідування фітнес клубів; психологічний відпочинок (релаксація, медитація); відвідування басейну; застосування фізичних засобів відновлення (масаж, сауна); велосипедні прогулянки; туристичні фітнес-походи; бігові пробіжки.

The article is devoted to the definition of the main types of health-preserving leisure time of students of technical higher education institutions. The concepts of leisure time and health-preserving leisure time are analyzed. It was determined that the activities of students during their free time from studying and work should contribute to the preservation of physical and mental health, be diverse and suitable for personal qualities. The purpose of the article is to determine the main types of health-preserving leisure time of students of technical specialties of National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute ". The research used the following research methods: analysis of literary sources; questionnaire, method of mathematical statistics. Results: In the study, technical students were asked to determine whether they pay attention to health-conserving leisure time and which main types they prefer. The largest number of students answered that it is visiting fitness clubs, a little less that visit the swimming pool, other types of health-preserving leisure time were smaller in percentage terms, but there were also those types that students did not choose as their type of health-preserving leisure time, this is the Scandinavian walk , skiing and roller skating. Conclusions: Based on the results of the questionnaire, the main types of health-preserving leisure time of students of technical specialties were determined, which included: sports games with friends or classmates; hiking in park and forest areas; visiting fitness clubs; psychological rest (relaxation, meditation); visiting the pool; use of physical means of recovery (massage, sauna); bike rides; tourist fitness hikes; jogging.
Types of health permit for students of technical institutions of higher education
Keywords: студент; здоров'язбережувальне дозвілля; анкетування; вільний час; рухова активність; student; health-preserving leisure time; questionnaire; free time; physical activity