Особливості проектування лісозаготівельної техніки для роботи на територіях з ухилом. Частина 3. Розрахунок рамних конструкцій - Мачуга, О. С. (НТУ "ХПІ", 2014)
Для елементів конструкцій рам і начіпного обладнання лісозаготівельної, сільськогосподарської, дорожньо-будівельної техніки під час руху і роботи на територіях з ухилом властиве додаткове навантаження. Несиметричність зовнішнього силового впливу, викликана роботою технологічного обладнання та сумісною дією дотичних складових опорних реакцій рушіїв і сил ваги окремих частин механізму, викликають складний напружено-деформований стан елементів рами та стержневих елементів начіпного обладнання: згин та звичайне або стиснене кручення. Опорні реакції та внутрішні силові фактори структури, що розглядається, запропоновано визначати шляхом використання варіаційного принципу механіки для статично невизначених стержневих систем, а саме узагальнення методу мінімуму потенційної енергії деформації. Сформульовано математичний вираз поставленої задачі. Підхід до розв'язування задач проілюстровано на прикладі розрахунку стріловидної рами.

For elements of frame structures and hinged equipment of logging, agricultural, road construction machines moving and operating in areas with a slope, additional loading is inherent. The asymmetry of the external force impact caused by the technological equipment operation as well as compatible action of the tangential components of the basic reactions of the engines and weight of the individual parts of the mechanism, cause a complex stress-strain state of the frame elements and rod elements of hinged equipment such as bending and free or compressed torsion. It is suggested to determine the basic reactions and the internal power factors of the considered structure using the variation principle of mechanics for statically indeterminate rod systems, namely a generalization of the method of minimum potential energy. The problem is formulated mathematically. The method of solving is illustrated by an example of sagittal frame calculation.
Features of logging equipment to be used in areas with a slope. Part 3. Calculation of frame structures
Keywords: згин кручення; стиснене кручення; елементи конструкцій рам; елементи начіпного обладнання; розрахунок рами; варіаційний принцип механіки; logging machine; frame design; bending torsion; compressed torsion; variation principle of mechanics