Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Основи метрології". Модуль 1 "Основи метрології і вимірювань" - Сіренко, Микола Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Метою вивчення дисципліни «Основи метрології» є формування у студента теоретичних знань з основ метрології і принципів побудови електромеханічних вимірювальних приладів, а також набуття практичних навичок застосування видів, методів і засобів вимірювань, обробки результатів вимірювань і розрахунку характеристик засобів вимірювання. Програма дисципліни структурно складається з 4 тем, з яких теми 1 і 2 спрямовані на вивчення теоретичної метрології, а теми 3 і 4 - на отримання знань з конструкцій і принципів дії електромеханічних приладів. Особлива увага приділяється професійній практичній підготовці. Дані методичні вказівки розроблені для виконання чотирьох практичних занять модуля 1 «Основи метрології і вимірювань». Їх структура включає методичні вказівки з підготовки до заняття, стислих теоретичних відомостей щодо теми заняття, прикладу розв’язання типового завдання, завдань для розв’язання на практичному занятті і завдань для самостійної роботи. Після виконання практичних завдань кожного заняття студенту рекомендовано відповісти на запитання для самоконтролю. Список літератури наведений наприкінці цих методичних вказівок. Посилання на конкретні джерела також наведені в рекомендаціях по підготовці до практичного заняття. При виконанні завдань студентом обирається варіант по останній цифрі порядкового номеру його прізвища в журналі академічної групи. Для інформаційно-методичного забезпечення самостійної роботи створений електронний навчальний ресурс, до складу якого також входять програма навчальної дисципліни; конспект лекцій; методичні вказівки до лабораторних та практичних занять, і до курсової роботи; електронні джерела інформації. Доступ до цього ресурсу забезпечує викладач.
Keywords: методичні вказівки; практичне заняття; основи метрології; основи вимірювань; вимірювальні прилади; інформаційно-вимірювальна техніка