Основні закономірності розподілу кінематичних, силових та енергетичних параметрів гідрооб'ємно-механічних трансмісій колісних тракторів в процесі гальмування - Бондаренко, Анатолій Ігорович (Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля, 2015)
В статті виявлено та систематизовано вплив способів реалізації службового та екстреного гальмування, умов експлуатації, законів натиснення на педаль гальма та законів зміни параметрів регулювання гідромашин гідро-об'ємної передачі на кінематичні, силові та енергетичні параметри гідрооб'ємно-механічних трансмісій різних структур, а також керованість та гальмівну ефективність. Досліджена динаміка процесу гальмування колісних тракторів з гідрооб'ємно-механічними трансмісіями: за рахунок гальмівної системи при кінематичному відриві двигуна від ведучих коліс; за рахунок зміни відносного параметра регулювання гідрооб'ємної передачі при збереженні кінематичного зв'язку з двигуном; за рахунок зміни відносного параметра регулювання гідрооб'ємної передачі та гальмівної системи при збереженні кінематичного зв'язку з двигуном; за рахунок гальмівної та антиблокувальної системи при кінематичному відриві двигуна від ведучих коліс. Сформульовано рекомендації стосовно доцільності використання кожного з розглянутих способів реалізації гальмування в процесі експлуатації колісних тракторів з гідрооб'ємно-механічними трансмісіями.

Influence of methods of realization of the official and urgent braking, external environments, laws of pressure, on the pedal of brake and laws of change of parameters of adjusting hydraulic machine hydrostatic transmission on the kinematics, power and energy parameters of hydrostatic mechanical transmissions of different structures, and also dirigibility and brake efficiency is set and systematized. The dynamics of process of braking of the wheeled tractors with hydrostatic mechanical transmissions: due to the brake system at the kinematics tearing off of engine from driving-wheels; due to the change of relative parameter ofadjusting hydrostatic transmission at saving of kinematics connection with an engine; due to the change of relative parameter of adjusting hydrostatic transmission and brake system at saving of kinematics connection with an engine; due to the brake and anti-lock brake system at the kinematics tearing off of engine from driving-wheels are explored. Recommendations in relation to expedience of the use of each of the considered methods of realization of braking in the process of exploitation of the wheeled tractors with hydrostatic mechanical transmissions are formulated.
Basic conformities to the law of division of kinematics, power and energy parameters of hydrostatic-mechanical transmissions of the wheeled tractors in the process of braking
Keywords: колісний трактор; антиблокувальна система; гідрооб'ємна передача; кінематична схема; гідромотор; wheeled tractor; anti-lock brake system