Використання можливостей сучасних технологій on-line контролю стану турбогенераторів з метою зниження кількості їх аварійних зупинок - Лазуренко, Костянтин Олександрович; Шевченко, Валентина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядається стан основного обладнання теплових електричних станцій України після руйнівного вторгнення агресора і знищення великої частини енергетичної інфраструктури, проблеми відновлення та модернізації енергетичних об’єктів і основного генеруючого обладнання в повоєнний період, досліджуються основні практичні аспекти впровадження цифрової on-line діагностики турбогенераторів з використанням систем штучного інтелекту для суттєвого підвищення надійності, ефективності ремонтів та оперативного контролю працездатності, зменшення кількості аварійних зупинок і продовження строку роботи цього обладнання.

The article considers the state of the main equipment of thermal power plants of Ukraine after the destructive invasion of the aggressor and the destruction of a large part of the energy infrastructure, the problems of restoration and modernization of energy facilities and main generating equipment in the post-war period, and investigates the main practical aspects of implementing digital on-line diagnostics of turbogenerators using artificial intelligence systems to significantly increase reliability, efficiency of repairs and operational control of operability, reduce the number of emergency stops and extend the life of this equipment.
Use of the possibilities of modern technologies on-line control of the state of turbogeneration in order to reduce the number of their emergency stops
Keywords: турбогенератор; ремонт генеруючого обладнання; on-line діагностика; діагностичний параметр; системи штучного інтелекту; turbogenerator; repair of generating equipment; on-line diagnostics; diagnostic parameter; artificial intelligence systems