Электрический вакуумный конденсатор − основной накопительный элемент поляризованной микродипольной водной оболочки шаровой молнии - Баранов, Михаил Иванович (НТУ "ХПИ", 2008)
Описано новий електрофізичний підхід для оцінки електричної енергії, що запасається в поляризованій водній оболонці кульової блискавки, що базується на природному електричному сферичному вакуумному конденсаторі, утвореному двома сусідніми сферичними шарами електричних мікродиполів її водної оболонки.

New electrophysical approach to estimation of electrical energy accumulated in polarized water shell of ball lightning is described. The approach is besed on natural electrical spherical vacuum capacitor which is formed by two neighbouring spherical layers of electrical microdipoles of its water shell.
Keywords: ШМ; ваккуумный конденсатор; нанозазор; накопитель электрической энергии; накопитель магнитной энергии; электрическая емкость