Форма та розміри, напружено-деформований стан здеформованих заготовок при холодній відкритій роздачі трубчастих заготовок з різною відносною товщиною - Калюжний, В. Л.; Куліков, І. П.; Олександренко, Я. С. (НТУ "ХПІ", 2014)
Приведені результати розрахунків методом скінченних елементів холодної відкритої роздачі конусним пуансоном трубчастих заготовок з різною відносною товщиною з нержавіючої сталі. Отримані залежності зусилля роздачі від переміщення пуансону до моменту втрати стійкості стінки циліндричної частини заготовки. Встановлені форма і розміри здеформованих частин заготовок та розподіли компонент напружено-деформованого стану в них. Розрахований ступінь використання ресурсу пластичності здеформованого металу. Виявлений розподіл нормальних напружень на поверхні пуансону, яка контактує з заготовкою. Моделюванням отримані всі необхідні дані для проектування технології холодної роздачі.

The FEM calculations results of tubular blanks with different relative thickness in cold open expanding by conical punch are carried out. The expanding efforts dependence of the punch movement until loss of stability of the workpiece wall are carried out. There are set the shape and dimensions of deformed workpieces and distribution components of the stress-strain state in them. Normal stress distribution on a surface of the punch that contacts the workpiece are revealed. All necessary data for the design technology of cold distribution are obtained by FEM.
The shape and dimensions of the stress-strain state of deformed tubular blanks with different relative thickness in cold open expanding
Keywords: метод скінченних елементів; коефіцієнт роздачі; зусилля роздачі; конусний пуансон; open expanding; tubular blank; relative thickness; conical punch; FEM; expanding efforts; stress-strain state; expanding coefficient