Фінансова стійкість підприємства в сучасних умовах - Назарова, Тетяна Юріївна; Гаврик, Аліна Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статті розглянуто поняття фінансової стійкості компанії в сучасних умовах, розкрито реальний стан із даної проблематики, вказано на шляхи поліпшення ситуації. Важливим напрямком визначено забезпечення адекватного рівня фінансової стабільності, що гарантує раціональне використання ресурсного потенціалу та стабільний розвиток у майбутньому. На основі проблематики та мети дослідження проведено аналіз наукових праць, для визначення поняття фінансової стійкості. Визначено розбіжності серед науковців в розумінні поняття та проблему відсутності чітких напрямів та програм поліпшення фінансової стійкості підприємства. Враховуючи думки численних авторів виділено визначальні внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на фінансову стійкість підприємства. Визначено, що на сьогоднішній день найбільше впливають на фінансову стійкість економічні та фінансові чинники. Розглянуто поняття внутрішньої та зовнішньої фінансової стійкості. Для оцінки фінансової стійкості запропоновано використання систему показників, оскільки однієї конкретної групи недостатньо для характеристики рівня стійкості. Розглянуто негативні наслідки фінансової нестабільності при незадовільних показниках фінансової стійкості. Запропоновано шляхи підвищення фінансової стійкості. Визначено важливість обрання фінансової стратегії як важелю в розвитку компанії. Розглянуто аналіз фінансової стійкості підприємства як послідовний, ступеневий розгляд усіх параметрів, пов’язаних із веденням господарсько-економічної діяльності. Прогнозуючи та аналізуючи заходи, щодо покращення фінансової стійкості, відзначено, що в сучасній економіці важливою складовою процесу розробки та реалізації фінансової стратегії підприємства є фінансовий контролінг. Розкрито важливість планування та контролю для забезпечення фінансової стійкості. Розроблено рекомендації щодо стабілізації фінансової діяльності компанії.

The article considers the concept of financial stability of the company in modern conditions, reveals the real situation on this issue, indicates ways to improve the situation. An important direction is to ensure an adequate level of financial stability, which guarantees the rational use of resource potential and stable development in the future. Based on the issues and purpose of the study, an analysis of scientific papers was conducted to determine the concept of financial stability. Differences among scientists in understanding the concept and the problem of lack of clear directions and programs to improve the financial stability of the enterprise are identified. Taking into account the opinions of numerous authors, the determining internal and external factors influencing the financial stability of the enterprise are highlighted. It is determined that today economic and financial factors have the greatest impact on financial stability. The concept of internal and external financial stability is considered. To assess financial stability, it is proposed to use a system of indicators, as one specific group is not enough to characterize the level of stability. The negative consequences of financial instability with unsatisfactory indicators of financial stability are considered. Ways to increase financial stability are proposed. The importance of choosing a financial strategy as a lever in the development of the company is determined. The analysis of the financial stability of the enterprise is considered as a consistent, step-by-step consideration of all parameters related to the conduct of economic activity. Forecasting and analyzing measures to improve financial stability, it is noted that in the modern economy an important component of the process of developing and implementing the financial strategy of the enterprise is financial controlling. The importance of planning and control to ensure financial stability is revealed. Recommendations for stabilizing the company's financial activities have been developed.
Financial sustainability of the enterprise in modern conditions
Keywords: фінансова стійкість; компанія; контролінг; financial stability; company; controlling