Боргова стійкість України: стан, проблеми та політика - Митрофанова, Анастасія Сергіївна (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2017)
Метою статті є комплексний аналіз показників і розкриття проблем боргової стійкості України, а також формулювання рекомендацій щодо управління борговою стійкістю. Побудовано систему показників аналізу боргової стійкості, яка складається з таких елементів: показники стану, структури та динаміки державного боргу; показники обслуговування державного боргу; показники чинників державного боргу; показники прогнозу боргового тягаря. На основі розрахунку й аналізу показників зроблено висновок про поглиблення боргової кризи в Україні, що виражається у перевищенні показниками стану, структури та динаміки державного боргу нормативних значень. Виявлено причини загострення боргової кризи в Україні, які об'єднано у три групи: об'єктивно-історичні, соціально-економічні та суб'єктивно-інституціональні причини. На основі аналізу тенденцій у сфері порушення боргової стійкості визначено основні проблеми управління борговою стійкістю, які утворюють три групи: соціально-економічні проблеми; проблеми у сфері системи державного управління; негативний вплив супутніх боргових чинників. Крім того, визначено ризики та загрози поглиблення боргового навантаження. На основі аналізу зазначених проблем побудовано систему рекомендацій державної політики управління борговою стійкістю, яка включає оперативні, тактичні та стратегічні заходи та відображає взаємопов'язану дію інструментів фіскальної, монетарної, інвестиційної, зовнішньоторгової та інших видів економічної політики держави.

The aim of the article is a comprehensive analysis of indicators and disclosure of problems of debt sustainability of Ukraine, as well as the formulation of recommendations for its management. There built a system of indicators for debt sustainability analysis consisting of the following elements: indicators of the status, structure and dynamics of the state debt; indicators of the state debt servicing; indicators of the state debt factors; indicators of the debt burden forecast. Based on the calculation and analysis of the indicators, a conclusion is drawn on the deepening of the debt crisis in Ukraine, which is manifested in the excess of normative values of the indicators of status, structure and dynamics of the state debt. The reasons for the aggravation of the debt crisis in Ukraine are revealed and divided into three groups: objective historical, socioeconomic and subjective-institutional ones. Based on the analysis of trends in the sphere of violation of debt sustainability, there defined main problems of debt sustainability management, which form three groups: socio-economic problems; problems in the sphere of public administration; negative impact of related debt factors. In addition, risks and threats of deepening the debt burden are identified. Based on the analysis of these problems, a system of recommendations on the state policy of managing debt sustainability is built, including operational, tactical and strategic measures and reflecting the interrelated action of instruments of fiscal, monetary, investment, foreign trade and other economic policies of the state.
Debt Sustainability of Ukraine: Status, Problems and Policy
Keywords: боргова стійкість; державний борг; дефіцит державного бюджету; показники боргової стійкості; управління борговою стійкістю; debt sustainability; state debt; state budget deficit; debt sustainability indicators; debt sustainability management