Дослідження історичних змін в системі перепідготовки педагогічних кадрів для шкіл з етнічним компонентом навчання (1990–2000-і рр.) - Зеркаль, М. М. (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті на основі різнопланових джерел досліджено історичні особливості змін в освітньому потенціалі етноменшини України. З'ясовані рівні етнічної ідентифікації, та ступінь освітнього ренесансу, розкрито умови, які сприяли чи стримували здобуття освіти.

Based on diverse sources the historical features of the changes in the educational potential ethnic minorities of Ukraine. Elucidated the level of ethnic identification, and the degree of educational renaissance, reveals conditions that facilitated or hindered education.
Keywords: освіта; етнос; політика; ідентифікація етнічна; education; ethnos; politics; school