Методичні вказівки до практичної робіти "Оцінка умов праці за ступенем шкідливості та небезпеки" - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Кузьменко, Олена Олексіївна; Вамболь, Сергій Олександрович; Вамболь, Віола Владиславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки призначені для виконання практичної роботи з курсу «Безпека праці та професійної діяльності», що вивчається студентами другого (магістерського) рівня спеціальності J4 Охорона праці, освітня програма «Охорона праці». Технологічні процеси, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Згідно закону України «Про охорону праці» повну відповідальність за забезпечення нешкідливих і безпечних умов праці на робочих місцях підприємств і організацій незалежно від форм власності й господарювання несе роботодавець. Для оцінки факторів виробничого середовища та трудового процесу, які можуть негативно впливати на здоров’я працівників, роботодавець повинен не рідше одного разу на 5 років проводити атестацію робочих місць і визначати відповідність умов праці вимогам діючої нормативно- технічної документації. Для проведення атестації залучаються спеціальні контрольно-вимірювальні лабораторії.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; оцінка умов праці; безпека праці; безпека професійної діяльності; безпечні умови праці