Експериментальне обґрунтування складу діючих речовин крему для лікування алергічних дерматитів - Підгайна, В. В.; Малоштан, Людмила Миколаївна; Кухтенко, О. С. (Національний фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи. Експериментальне вивчення протизапальної активності діючих речовин крему «Пірисалікс» для лікування алергічних дерматитів. Матеріали і методи. Дослідження виконано на безпородних статевозрілих щурах (самцях та самках) масою 150–180 г та розподілених на 5 груп по 6 щурів у кожній. Дію досліджуваних препаратів вивчали в умовах лікувально-профілактичного режиму. Запалення викликали субплантарним уведенням 1 % розчину карагеніну та 2 % розчином зимозану в задню праву лапу щурів. Оскільки крем – це засіб для зовнішнього застосування, потрібно було вивчити його можливу токсичну дію при одноразовому нашкірному нанесенні. Результати та обговорення. Експериментально доведено, що серед діючих речовини, які входять до складу крему «Пірисалікс», найвиразнішу протизапальну активність проявив екстракт кори верби білої на моделі карегенінового запалення у щурів на 4 годину експерименту. Цинк, який входить до складу крему, також зменшував набряк у щурів впродовж 3–4 годин, але показники не відрізнялися достовірно від контрольної патології. На моделі зимозанового запалення активну дію виявили дві діючі речовини: екстракт кори верби білої ЕКВБ та цинк. Отримані результати свідчать, що крем «Пірисалікс» впливає на пригнічення медіаторів запалення – лейкотрієнів, що спостерігаються на тлі алергічних реакцій. Встановлено, що досліджуваний крем «Пірисалікс» належить до IV класу токсичності – малотоксичні речовини. Висновок. На підставі даних протизапальної активності обґрунтовано доцільність складу екстракту кори верби білої та цинку як діючих речовин крему «Пірисалікс» для лікування дерматитів алергічної етіології.

The aim of the work. Experimental study of the active substances of the dermatitis cream "Pirusalix" for the treatment of allergies. Materials and Methods. The study was performed on outbred sexually mature rats (males and females) weighing 150–180 g and divided into 5 groups. The effect of the researched drugs was studied under the conditions of a therapeutic and preventive regime. Inflammation was caused by subplantar injection of 1 % carrageenan solution and 2 % zymosan solution into the rear right paw of rats. Since the cream is a product for external use, it was necessary to study its possible toxic effect at a single dermal application. Results and Discussion. It has been experimentally proven that among the active substances that make up the cream "Pirisalix" the most pronounced anti- inflammatory activity is the extract of the bark of the salix alba on the model carrageenininduced inflammation in rats. In the zymosan inflammation model, two active substances salix alba and zinc showed an active effect. Salix alba bark contains the maximum amount of salicylates, which reduce the effect of inflammatory mediators on vascular permeability and have anti-inflammatory properties. analgesic properties, which corresponds to the data of the literature. The obtained results indicate that the cream "Psorikap" affects the inhibition of inflammatory mediators of leukotrienes, which are observed against the background of allergic reactions. It was established that the researched cream "Pirisalix" belongs to the IV class of toxicity of low-toxic substances. Conclusions. Based on the anti-inflammatory activity data, justified the expediency of the composition of salix alba bark extract and zinc as active ingredients of Pirisalix cream for the treatment of dermatitis of allergic etiology.
Justification of the study of the active ingredients of a cream for the treatment of allergic dermatitis
Keywords: крем; дерматит; верба біла; цинк; cream; dermatitis; salix alba; zinc