Применение двумерных марковских моделей для расчета надежности при усталостных отказах - Жовдак, В. А.; Тарасова, Л. Ф. (НТУ "ХПИ", 2009)
Запропоновано методику прогнозування надійності елементів конструкцій на основі використання кінетичних рівнянь для опису міри пошкодження і математичного апарату теорії марковських процесів. У результаті визначаються найбільш інформаційні показники надійності – ймовірність безвідмовної роботи й щільність імовірності відмовлень.

The approach of the construction element’s reliability prediction, based on the use of kinetic equations for description of the measure of damage and the mathematical tool for Markoff’s process theory is proposed.As the result, the most informative reliability characteristics, such as no-failure operation probability and probability density of failures, are determined.,
Keywords: элементы конструкций; случайное нагружение; постепенные отказы; прогнозирование надежности; меры повреждений; теория марковских процессов