Дослідження з історії науки і техніки в Інституті електродинаміки Національної академії наук України - Тверитникова, Олена Євгенівна (Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка, 2015)
Проведено дослідження наукового доробку вчених Інституту електродинаміки НАН України з історії науки і техніки. З’ясовано, що початкові дослідження в грому напряму започатковані С. Лебедєвим ще у другій половині 1940-х pp. Власне за його ініціативою історична тематика стала складовою науково-дослідних робот Інституту електродинаміки Поглиблене вивчення документів Інституту архівознавства Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського НАН України, серед яких зберігаються чисельні чернетки О Міляха, Л. Цукерника та ін. дозволило виявити нову інформацію щодо наукового доробку вчених цієї наукової установи в галузі історії науки і техніки, розширити джерелознавчу базу. Особливої уваги заслуговують публікації науковців Інституту електродинаміки, де проведено порівняльний аналіз розвитку основних напрямів електротехніки в Україні із закордонними країнами, зокрема СІЛА, Великобританією, Німеччиною тощо. Ці роботи тривалий час залишалися єдиними публікаціями з даної тематики Важливим є і те, що і на сучасному етапі вчені Інституту електродинаміки також продовжують звертаються у своїх дослідженнях до історичної тематики.

The article studies the scientific heritage of scientists of the Institute of Electrodynamics of National Academy of Sciences of Ukraine in the history of science and technology. It was found that it was S. Lebedev who first initiated the early development in this direction in the second half of the 1940s. The historical theme became an integral part of scientific research of the Institute of Electrodynamics on his initiative. New information about the scientific achievements of scientists of this institution in the history of science and technology was identified and the source base was expanded with the help of in-depth study of the Archival Institute of V. Vernadsky National Library of Ukraine of National Academy of Sciences of Ukraine where the numerous drafts ofA. Milach, L. Zukemik et al. were stored. The papers of scientists of the Institute of Electrodynamics in which the comparative analysis of the development of the main directions of electrical engineering in Ukraine whit the other foreign countries, in particular The United States, United Kingdom, Germany and others, are presented where considered more carefully. These papers were the only publications on this topic for long time. It is also very important that the scientists of the Institute of Electrodynamics continue the historical theme in their studies at the present.
The research on the history of science and technology in the Institute of electrodynamics of National academy of sciences of Ukraine
Keywords: електротехніка; Лебедєв С.; Копняєв П. П.; Мілях О.