Особливості функціонування опозиційних політичних партій у сучасній Росії - Малявін, Євген Вікторович (Грані, 2017)
У статті виявлено, що сучасно політична опозиція має декілька груп серед яких виділяються "стара" частина так звана пострадянська представлена Г. Зюгановим, В. Жириновським тощо. Тобто ті постаті, які скоріше грають роль опозиції за правилами, які визначає партія влади. Молоде крило опозиціонерів, в якому постійно відбувається суперництво серед лідерів за право очолити рух і мати підтримку більшості електорату. Важливо розуміти, що окремо в опозиції Росії представлені ультраправі та радикальні течії, які позиціонують себе як об’єднувачі земель в єдину "Велику Русь". Але простежуючи організовані і проведені акції непокори з боку опозиційних сил, чітко простежується їх неефективність, діюча при владі політична еліта завжди на крок попереду, навіть коли застосовує силові методи для протидії мирним зібранням.

It has been shown in the article that the modern political opposition has several groups, among which outstands the "old" part, so-called post-Soviet opposition, represented by G. Zyuganov, V. Zhirinovsky and others. They are political figures who rather play the role of the opposition and act clearly according to the rules that are determined by the party of power. The young generation of the opposition is characterized by constant rivalry among the leaders for the right to lead the movement and to have the support of the majority of the electorate. It is important to understand that the ultra-right and radical groups are represented separately in the opposition of Russia, they position themselves as unifiers of the lands in a single "Great Rus".
Peculiarities of functioning of opposition political parties in modern Russia
Keywords: політична влада; опозиція; партія влади; політична еліта; санкції; політичний лідер; авторитаризм; party of power; political power; political elite; sanctions; political leader; authoritarianism