Маркетингове забезпечення стратегій економічного розвитку підприємства в сфері креативної економіки - Галяпа, Владислав Андрійович; Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Перерва, Петро Григорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті розглядається значення маркетингового забезпечення для стратегій економічного розвитку підприємств, що працюють у сфері креативної економіки. Досліджуються ключові аспекти маркетингової діяльності, які сприяють формуванню конкурентних переваг, підвищенню лояльності клієнтів та підтримці сталого розвитку. Особлива увага приділяється інноваційним підходам до аналізу ринку, розробці продуктів і комунікації з аудиторією, що є критично важливими в умовах швидкозмінного ринкового середовища. Висновки статті підкреслюють необхідність інтеграції маркетингових стратегій у загальний бізнес-план для досягнення довготривалого успіху підприємств у креативній економіці. Стаття присвячена дослідженню ролі маркетингового забезпечення у формуванні та реалізації стратегій економічного розвитку підприємств, які функціонують у сфері креативної економіки. У роботі розглядаються основні характеристики креативної економіки, зокрема її інноваційний та творчий потенціал, який забезпечує значний внесок у глобальний економічний розвиток. Автори аналізують, яким чином маркетинг сприяє створенню та підтримці конкурентних переваг для підприємств креативної індустрії, підкреслюючи важливість глибокого розуміння ринкових тенденцій, споживчих уподобань та культурних особливостей. Стаття досліджує ключові аспекти маркетингового забезпечення, такі як аналіз ринку, розробка та позиціонування продукту, управління брендом, цінова політика, комунікаційні стратегії та управління взаєминами з клієнтами. Окрему увагу приділено інноваційним підходам у маркетингу, які дозволяють підприємствам у креативній економіці ефективно реагувати на швидкі зміни ринкового середовища, адаптувати свої стратегії до нових викликів та використовувати новітні цифрові інструменти для взаємодії з аудиторією. У статті також розглядаються виклики, з якими стикаються підприємства, та пропонуються стратегії подолання цих викликів. На основі проведеного аналізу, робиться висновок про те, що інтеграція маркетингових стратегій у загальний бізнес-план є критично важливою для забезпечення довготривалого економічного зростання підприємств у сфері креативної економіки. Маркетинг не тільки сприяє підвищенню прибутковості, але й допомагає створювати сталий розвиток, що враховує соціальні та екологічні аспекти.

The article discusses the importance of marketing support for the strategies of economic development of enterprises working in the field of creative economy. The key aspects of marketing activities that contribute to the formation of competitive advantages, increase customer loyalty and support for sustainable development are studied. Particular attention is paid to innovative approaches to market analysis, product development and communication with the audience, which are critical in a rapidly changing market environment. The conclusions of the article emphasize the need to integrate marketing strategies into the overall business plan to achieve long-term success of enterprises in the creative economy. The article is devoted to the study of the role of marketing provision in the formation and implementation of strategies for the economic development of enterprises operating in the sphere of creative economy. The paper examines the main characteristics of the creative economy, in particular its innovative and creative potential, which provides a significant contribution to global economic development. The authors analyze how marketing contributes to the creation and maintenance of competitive advantage for creative industry enterprises, emphasizing the importance of a deep understanding of market trends, consumer preferences, and cultural characteristics. The article explores key aspects of marketing collateral, such as market analysis, product development and positioning, brand management, pricing policy, communication strategies, and customer relationship management. Particular attention is paid to innovative approaches in marketing that allow enterprises in the creative economy to effectively respond to rapid changes in the market environment, adapt their strategies to new challenges and use the latest digital tools to interact with the audience. The article also discusses the challenges faced by enterprises and offers strategies to overcome these challenges. Based on the analysis, it is concluded that the integration of marketing strategies into the overall business plan is critically important for ensuring the long-term economic growth of enterprises in the field of creative economy. Marketing not only helps to increase profitability, but it also helps to create sustainable development that takes into account social and environmental aspects.
Marketing support of strategies for economic development of enterprise in the field of creative economy
Keywords: маркетинг; креативна економіка; економічний розвиток; ефективність; розвиток; підприємства; marketing; creative economy; economic development; efficiency; market; enterprises