Аналіз стану соціальної відповідальності бізнесу в Україні: від реактивного реагування до стратегічної необхідності - Липовий, Дмитро Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті представлено комплексний аналіз еволюції та поточного стану корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) в Україні, яка пройшла шлях від реактивних, філантропічних ініціатив до стратегічної необхідності. Дослідження обґрунтовує, що ця трансформація відбулася під впливом двох потужних каталізаторів: повномасштабного російського вторгнення 2022 року та стратегічного курсу на європейську інтеграцію. Якщо війна кардинально змінила пріоритети, перетворивши КСВ на інструмент національного спротиву та управління екзистенційними ризиками, то євроінтеграція висуває нові, жорсткі вимоги до прозорості та впровадження ESG принципів. Для створення об'єктивної картини в роботі застосовано метод тріангуляції, поєднуючи теоретичні засади концепції з кількісним аналізом на основі відкритих даних, звітів бізнес асоціацій та публічної звітності провідних компаній. Продемонстровано безпрецедентну мобілізацію ресурсів українського бізнесу на підтримку Збройних Сил України та гуманітарні потреби. На прикладах «Нової Пошти», «МХП» та «Астарти Київ» показано, як компанії інтегрували соціальні ініціативи у свої ключові операційні процеси, створюючи масштабні проєкти, що ґрунтуються на їхній основній компетенції, та формуючи екосистеми для вирішення кризових завдань.

This article presents a comprehensive analysis of the evolution and current state of corporate social responsibility (CSR) in Ukraine, which has transitioned from reactive, philanthropic initiatives to a strategic necessity. The study argues that this transformation occurred under the influence of two powerful catalysts: the full scale Russian invasion in 2022 and the strategic course toward European integration. While the war fundamentally changed priorities, turning CSR into a tool for national resistance and managing existential risks, European integration poses new, stringent demands for transparency and the implementation of ESG principles. To create an objective picture, the paper uses a triangulation method, combining the theoretical foundations of the concept with a quantitative analysis based on open data, business association reports, and the public reporting of leading companies. The unprecedented mobilization of resources by Ukrainian businesses to support the Armed Forces of Ukraine and humanitarian needs is demonstrated. Using examples of «Nova Poshta», «MHP», and «Astarta Kyiv», the article shows how companies have integrated social initiatives into their core operational processes, creating large scale projects based on their key competencies and forming ecosystems to address crisis challenges.
Analysis of the state of business social responsibility in Ukraine: from reactive response to strategic necessity
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; європейська інтеграція; повоєнне відновлення; трансформація бізнесу; підтримка ЗСУ; реінтеграція ветеранів; ESG принципи; corporate social responsibility; European integration; post war recovery; business transformation; support for the Armed Forces of Ukraine; veteran reintegration; ESG principles