Застосування вихрострумових методів неруйнівного контролю в електроенергетиці - Баклицький, Владислав Миколайович; Борисенко, Євген Анатолійович; Черкашина, Вероніка Вікторівна (My University, 2021)
Розглянуто можливість використання вихрострумових методів неруйнівного контролю в електроенергетиці. Проаналізовано з застосуванням амплітудного і фазового методів неруйнівного контролю зміну параметрів проводу АС 240/32 мм2 і виявлено, що зі збільшенням механічного зусилля на провід зменшується питома електрична провідність проводу і збільшується його питомий опір. В результаті такої зміни значень параметрів подовжується провід, що приводить до збільшення стріли провисання та можливого його обриву, що спонукає до ускладнення режиму роботи електричних мереж й обумовлює доцільність контролювання поточних параметрів повітряних ліній електропередачі.

The possibility of using eddy current methods of nondestructive testing in the power industry is considered. The change of parameters AC 240/32 mm2 wire was analyzed using amplitude and phase methods of nondestructive testing and it was found that with increasing mechanical force on the wire the specific electrical conductivity of the wire decreases and its resistivity increases. As a result of such a change in the values of the parameters, the wire is elongated, which leads to an increase in the sagging arrow and its possible breakage, which complicates the operation of electrical networks and determines the feasibility of controlling the current parameters of overhead power lines.
Keywords: електрична енергія; електрична провідність; механічне зусилля; повітряні лінії; питомий опір; amplitude method; electrical conductivity; mechanical force; non-destructive testing; resistivity; overhead line; wire; phase method