Сутність та методичні засади стратегічного управлінського обліку в системі управління підприємством - Чуприна, Людмила Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті висвітлено сутність стратегічного управлінського обліку, визначені його цілі і завдання. Розглянуто особливості даного виду обліку для підприємства, визначено процес організації та функціонування стратегічного управлінського обліку, який в умовах посилення інтеграційних процесів в Україні набуває особливого значення для забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств. Встановлено, що стратегічний облік, використовуючи зовнішню і внутрішню інформацію, не тільки забезпечує потреби виробництва, маркетингу, досліджень і розробок, а й передбачає аналіз діяльності підприємства з урахуванням довгострокових цілей, застосовуючи методи отримання інформації про вирішальні чинники успіху: якість, інновації, час і т.п. з метою оптимізації стратегії розвитку підприємства. Також у статті розкрито роль бюджетування для промислового підприємства, обґрунтовано основні труднощі пов’язані з процесом впровадження бюджетування. Подана оцінка доцільності функціонування системи бюджетування в умовах кризи.

The cuurrent market situation set a lot of serious problems to enterprises, in consequence there is a necessity of making quality ways of ruling subject's management. Providing an enterprises operability in conditions of instable external and internal environment and competition struggling, will promote using a fully system of management accounting and reporting in a process of ruling an enterprise. Essence and tasks of strategical management accounting were shown in the article. Features of this type of management, process of organisation and working of strategical management accounting were also identified. It becomes more important to provide competitivness in circumstances of gaining integration processes in Ukraine. Was prooved, if strategical accounting use external and internal information, it can provide needs of production, marketing, studying, and elaborations, and also expecting analysis of enterprises activities, with regarding of long-term targets.Using methodes of taking information about main constituents of succes:quality, innovations, time, etc., it optimizates developmenting strategy of enterprise.The article explaining the role of budgeting for industrial production and dificculties connected with process of budget implementation, assesment of system functionality expediency in conditions of crisis.
Essence and methodical bases of strategic management accounting in the enterprise management system
Keywords: забезпечення інформаційне; середовище зовнішнє; аналіз економічний; директ-костинг; стандарт-кост; бюджетування; автоматизація; tactical management accounting; information support; external environment; budgeting; forecasting