Чисельне моделювання при розрахунках технологічних систем електромагнітної обробки. Частина І: Розповсюдження електромагнітного поля - Барбін, Костянтин Андрійович; Лавінський, Денис Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто проблему чисельного моделювання при розрахунках розповсюдження електромагнітного поля у системах електромагнітної формовки. У статті обґрунтовано необхідність використання чисельних методів для проведення розрахункового аналізу, які дозволяють створювати розрахункові схеми наближені до реальності у більшій мірі у порівнянні із випадком використання аналітичних підходів та методів. Найбільш ефективним чисельним методом є метод скінченних елементів, який дозволяє проводити аналіз нестаціонарного електромагнітного поля та деформування в рамках однієї і тієї ж розрахункової схеми. Наведено результати з моделювання розповсюдження електромагнітного поля одновиткового індуктора.

The article deals with the problem of numerical modeling when calculating electromagnetic field propagation in electromagnetic molding systems. From the analysis of open information sources, it follows that the problem of numerical modeling when creating new technological operations of electromagnetic molding or when improving existing ones is relevant in a scientific and practical sense. The article substantiates the need to use numerical methods for calculation analysis, which allow creating calculation schemes closer to reality to a greater extent compared to the case of using analytical approaches and methods. The most effective numerical method is the finite element method, which allows the analysis of the non-stationary electromagnetic field and deformation within the same calculation scheme. The results of modeling the propagation of the electromagnetic field of a single-turn inductor are presented.
Numerical simulation in calculations of technological systems of electromagnetic processing. Part I: Propagation of the electromagnetic field
Keywords: чисельне моделювання; розрахунковий аналіз; електромагнітне поле; деформування; метод скінченних елементів; електромагнітна обробка; numerical modeling; computational analysis; electromagnetic field; deformation; electromagnetic molding; finite element method