Дослідження, організація та управління мерчандайзингом у сучасному ритейлі - Літвиненко, Марія Владиславна; Бородкіна, Катерина Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуті питання дослідження, організації та управління мерчандайзингом у сучасному ритейлі. Підтверджено, що основу організації мерчандайзингу складають принципи раціонального зонування торгового простору, зручності навігації, послідовного розміщення товарів за категоріями та популярністю, а також створення комфортного середовища для покупців. Підкреслено, що особливе значення має викладка товарів, що стимулює імпульсні покупки та підвищує середній чек завдяки використанню прийомів крос-мерчандайзингу, правильному розміщенню продукції на рівні очей і постійній актуалізації викладки відповідно до сезонних змін чи акцій. Показано, що поряд із класичними підходами дедалі ширше впроваджуються цифрові технології: цифрові полиці, інтерактивні екрани, AR та VR-системи, які значно розширюють можливості презентації товару та персоналізації клієнтського досвіду. Візуальний мерчандайзинг як мистецтво створення емоційно привабливого простору відіграє ключову роль у сприйнятті торгової точки. Досліджено практичні приклади, зокрема досвід мереж IKEA, Apple, Sephora, «Сільпо», а також супермаркетів Carrefour, які демонструють ефективність інтегрованих підходів до організації мерчандайзингу із застосуванням CRM-систем, штучного інтелекту та автоматизації процесів. Це дозволяє оптимізувати викладку, прогнозувати попит, формувати персоналізовані пропозиції та оперативно контролювати відповідність стандартам. Отримано власні результати на базі мережі «Зелена Лавка», які доводять, що стратегічний підхід до оформлення торгового простору, акцент на екологічні цінності та тісна співпраця менеджерів із мерчандайзингу позитивно впливають на впізнаваність бренду та зростання продажів. Окремо окреслено сучасні виклики ринку, пов’язані з високою швидкістю змін, людським фактором, вартістю впровадження технологій і необхідністю контролю стандартів мерчандайзингу в режимі реального часу в умовах диджиталізації.

The article examines the issues of research, organization and management of merchandising in modern retail. It is confirmed that the basis of merchandising organization is the principles of rational zoning of retail space, ease of navigation, consistent placement of goods by categories and popularity, as well as the creation of a comfortable environment for buyers. It is emphasized that the display of goods is of particular importance, stimulating impulse purchases and increasing the average check through the use of cross-merchandising techniques, correct placement of products at eye level and constant updating of the display in accordance with seasonal changes or promotions. It is shown that along with classical approaches, digital technologies are increasingly being implemented: digital shelves, interactive screens, AR and VR systems, which significantly expand the possibilities of product presentation and personalization of the customer experience. Visual merchandising as the art of creating an emotionally attractive space plays a key role in the perception of a retail outlet. Practical examples were studied, in particular the experience of IKEA, Apple, Sephora, Silpo chains, as well as Carrefour supermarkets, which demonstrate the effectiveness of integrated approaches to merchandising organization using CRM systems, artificial intelligence and process automation. This allows you to optimize the layout, forecast demand, form personalized offers and promptly monitor compliance with standards. Own results were obtained based on the Zelena Lavka chain, which prove that a strategic approach to the design of retail space, an emphasis on environmental values and close cooperation between merchandising managers have a positive effect on brand recognition and sales growth. Modern market challenges associated with the high speed of change, the human factor, the cost of implementing technologies and the need to control merchandising standards in real time in the conditions of digitalization are separately outlined.
Research, organization and management of merchandising in modern retail
Keywords: організації та управління мерчандайзингом; сучасний ритейл; стандарти мерчандайзингу; маркетингові рішення; диджиталізація; merchandising organization and management; modern retail; merchandising standards; marketing solutions; digitalization