Знепрозорені нефриттовані поливи для фаянсу та низькотемпературного фарфору - Федоренко, Олена Юріївна; Рищенко, Михайло Іванович; Дайнеко, Катерина Борисівна; Пермяков, Юрій Вячеславович (Технологічний Центр, 2014)
Представлені результати досліджень впливу складу оксидних композицій на властивості полив з температурою формування 1150–1200 ºС. Встановлені математичні залежності блиску, білизни та термостійкості покриттів від вмісту скло утворюючої, модифікуючої та заглушуючої складових. Розроблено склади нефритованих знепрозорених полив, визначено властивості та особливості структури та фазового складу покриттів, отриманих з їх використанням.

The study results of the oxide composition influence on the glaze properties with temperature formation 1150– 1200 °C are presented. The mathematical dependence of coating gloss, whiteness, thermal stability of coatings on the content of glass-forming, modifying and mufflers components are fitted. The composition of unfritted opaque glazes is developed and the properties and structure and phase composition characteristics of coatings, obtained from using them are defined.
Keywords: нефритовані поливи; непрозорість; глушники; модифікатори; склоутворювачі; блиск; білизна; термостійкість; unfritted glazes; opaqueness; mufflers; modifiers; glass formers; gloss; whiteness; thermal stability