Роз'ємні з'єднаня деталей, виготовлених з вуглепластику - Довгополов, А. Ю.; Некрасов, С. С. (НТУ "ХПІ", 2016)
З метою дослідження можливості утворення компонентів роз’ємних з’єднань деталей машин з вуглепластику, була проведена порівняльна характеристика різних критеріїв міцності, напружень та деформацій що виникають в основних роз’ємних з’єднаннях з аналогічними параметрами виробів з вуглепластиків. На основі проведеного порівняльного аналізу встановлена можливість, розрахунку оптимальних характеристик матеріалу, компонентів з’єднання. Завдяки чому запропонована можливість застосування вуглепластику у роз’ємних з’єднаннях, для яких основні критичні напруження задовольнятимуть умовам міцності та жорсткості даного композиційного матеріалу, при використанні правильної схеми армування, де основні силові фактори які виникають в з’єднанні направлені в напрямку армування волокон.

In order to study the possibility of creating components detachable joints of machine parts from CFRP, was held a comparative analysis of various strength criteria, voltages and strains arising in the main detachable joints with the same parameters at the CFRP products. On the basis of the comparative analysis was established the possibility calculate the optimum material properties, the compound of components. Due to this there is the possibility of using CFRP in detachable joints, for which the main critical voltages satisfy the conditions of the strength and stiffness of the composite material, using the proper reinforcement scheme, where the main force factors arising in connection directed towards the reinforcement fibers.
Keywords: роз’ємні з’єднання; напруження; міцність; жорсткість; detachable connections; voltages; strength; rigidity