Відповідальність інтелігенції за долю цивілізації - Кіпенський, Андрій Володимирович; Пономарьов, Олександр Семенович; Чеботарьов, Микола Корнійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Показано, що активна господарська діяльність і безвідповідальне ставлення людей до навколишнього природного середовища призвело до реальної загрози самому існуванню людської цивілізації. Виправити цю ситуації може тільки активний вплив інтелігенції на суспільну свідомість та розвиток відповідальності за нормалізацію взаємовідносин в системі "людина-суспільство-природа-техносфера".

It is shown that active economic activity and irresponsible attitude of people to the natural environment has led to a real threat to the very existence of human civilization. Only the active influence of the intelligentsia on the public consciousness and the development of responsibility for the normalization of relations in the system "man-society-nature-technosphere" can correct this situation.
Responsibility of the intelligence for the fate of civilization
Keywords: господарська діяльність; природа; реальність загрози; інтелігентність; economic activity; nature; reality of threat