Інтернаціоналізація компаній шляхом інтеграції у світові кластери - Данько, Тарас Володимирович; Лапій, Ольга Сергіївна (НТУ "ХПІ", 2015)
Розглянуто основні теоретичні положення інтернаціоналізації компаній в умовах сучасної глобальної економіки. Виявлено два основні підходи до процесу інтернаціоналізації – етапний та мережевий. Досліджено роль мережі зв’язків компаній у процесі їх інтернаціоналізації. Розглянуто явище кластерів як прояву мереж зв’язків компаній. Проаналізовано поняття кластерів та їхню роль у процесі інтернаціоналізації фірм. Зроблено висновки пророль стратегії інтернаціоналізації всередині мережі або кластера та роль менеджменту кластера в інтернаціоналізації компаній-членів цього кластера.

The basic theoretical concepts of internationalization of companies in today’s global economy are considered. Two basic approaches to the process of internationalization are revealed-stage and network approaches. The role of networks of companies in the process of internationalization is discussed. The phenomenon of clusters as a type of companies’ networks is described. The concept of clusters and their role in the internationalization process of companies is analyzed. The conclusions about the role of internationalization strategies within the network or cluster and the role of cluster management in the internationalization of member companies of the cluster have been made.
Internationalization of companies through integration into world clusters
Keywords: етапний підхід; мережевий підхід; мережа зв’язків; стратегія інтернаціоналізації; stage approach; network approach