Концептуальні підходи нерівномірності регіонального розвитку: управлінський аспект - Новікова, Марина Миколаївна; Манойленко, Олександр Володимирович; Соболь, Роман Георгійович; Соболь, Марія Романівна (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2024)
Розглядається управлінський аспект концептуальних підходів нерівномірності регіонального розвитку. Нинішній стан управління регіональним розвитком характеризується як системна криза, під якою мається на увазі, що економіка одночасно перебуває в стані структурної, інституціональної, інвестиційної, боргової, соціальної й іншої криз. У зв’язку з вищевикладеним це означає неприйнятність використання традиційної техніки екстраполяції сформованих тенденцій для прогнозування регіонального розвитку України та її окремих територій. Необхідний негайний перехід до нової методики прогнозування й управління регіональним розвитком, орієнтованого на пошук нових можливостей економічного зростання на основі активізації існуючих і створення нових конкурентних переваг української економіки.

The article considers the managerial aspect of conceptual approaches to the unevenness of regional development. The current state of regional development management is characterized as a systemic crisis, which means that the economy is simultaneously in a state of structural, institutional, investment, debt, social and other crises. In connection with the above, this means the inadmissibility of using the traditional technique of extrapolation of formed trends for forecasting the regional development of Ukraine and its individual territories. An immediate transition to a new method of forecasting and management of regional development, focused on the search for new opportunities for economic growth based on the activation of existing and creation of new competitive advantages of the Ukrainian economy, is necessary.
Application of the us experience in the USА of artificial intelligence in ensuring the national information security of Ukraine
Keywords: регіоналістика; сталий розвиток; соціально-економічний розвиток територій; управління регіональним розвитком; механізм процесу управління; регіональна політика; регіоналізація; regionalism; sustainable development; socio-economic development of territories; regional development management; management process mechanism; regional policy; regionalization