Теоретичне визначення основних показників гідрооб’ємно-механічної трансмісії вантажного автомобіля при варіації робочого об’єма гідромашин - Самородов, Вадим Борисович; Гармаш, Дмитро Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У зв’язку з ростом тенденції використання безступінчастих гідрооб’ємно-механічних трансмісій (ГОМТ) на транспортних засобах не тільки сільськогосподарського призначення, а й дорожньо-будівельних, лісозаготівельних та на машинах спеціального призначення, питання щодо встановлення такого типу трансмісії на вітчизняні автомобілі КрАЗ стає все гостріше та перспективніше. Найважливійшою частиною безступінчастих ГОМТ є гідрооб’ємна передача (ГОП), яка забезпечує плавну зміну передаточного відношення трансмісії і складається з двох гідромашин об’ємного типу: гідронасоса та гідромотора. Визначення показників ГОП при використанні гідромашин з різним робочим об’ємом є обов’язковим кроком, без якого неможлива подальша робота в напрямку використання безступінчатих ГОМТ на вантажних автомобілях спеціального призначення. У статті йдеться про теоретичне визначення показників ГОМТ при використанні в ГОП аксіально-поршневих гідромашин різного робочого об'єму з похилим диском. Досліджується вплив зміни робочого об'єму на основні показники безступінчатих ГОМТ, такі як коефіцієнт корисної дії (ККД) ГОП і ГОМТ в цілому, перепад робочого тиску, потужність двигуна при русі в повнопотоковому, в робочому і в транспортному режимах. Як об'єкт дослідження використана двухпоточная ГОМТ №1, розроблена кафедрою «Автомобіле-і тракторобудування» Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», автомобіль КрАЗ 6233М і аксіально-поршневі гідромашини робочим об'ємом 89 см 3, 118 см 3 виробництва акціонерного товариства «Гідросила» та 150 см 3 виробництва італійської фірми Bondioli & Pavesi. Подано рекомендації щодо можливої безступінчастої ГОМТ для автомобіля типу КрАЗ 6233М.

In connection with the growing trend of using continuously variable hydro volume-mechanical transmissions (HVMT) on vehicles, not only for agricultural purposes, but also for road-building, logging and special-purpose vehicles, the issue of installing this type of transmission on a domestic KrAZ vehicle is becoming more acute and promising.The most important part of the continuously variable HVMT is the hydrostatic transmission (HT), which provides a smooth change in the transmission ratio and consists of two positive displacement hydraulic machines: a hydraulic pump and a hydraulic motor. Determination of HT indicators when using hydraulic machines with different displacement volumes is a mandatory step, without which further work in the direction of using continuously variable HVMTs on special-purpose trucks is impossible.The article deals with the theoretical determination of HVMT indicators when using axial piston hydraulic machines of different working volume with an inclined disk in the HT. The influence of changes in the working volume on the main indicators of continuously variable HVMT is investigated, such as the efficiency (efficiency) of the HT and HVMT as a whole, the operating pressure drop, the engine power when driving in full-flow, in working and transport modes. As an object of research, we used a two-line HVMT No. 1, developed by the Department of Automobile and Tractor Engineering of the National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", a KrAZ 6233M automobile and axial piston hydraulic machines with a working volume of 89 cm 3, 118 cm 3 produced by the joint-stock company Gidrosila and 150 cm 3 produced by the Italian company Bondioli & Pavesi. Recommendations on a possible stepless HVMT for the KrAZ 6233M vehicle are presented.
Theoretical analisys of the main indicators of hydromechanical transmission of a truck with working size variations
Keywords: робочий об'єм; перепад тиску; коефіцієнт корисної дії; working volume; pressure drop; efficiency