Світова практика застосування антимонопольних важелів державного регулювання взаємовідносин суб'єктів ринку електричної енергії - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна (Харківський національний університет будівництва та архітектури, 2018)
Антимонопольна політика держави в сфері функціонування електроенергетичних ринків поряд з традиційними формами та проявами регулюючого впливу, демонструє специфічні індикатори реагування й присікання монопольного домінування на ринку. Економічна сутність практики Єврокомісії та аналогічних органів інших країн щодо впровадження та виявлення можливих порушень антимонопольного законодавства ґрунтується на багатосторонньому досвіді регулювання дисбалансів, спричинених монопольним становищем окремих суб’єктів ринку електроенергії. За певних обставин, індивідуальний підхід щодо імплементації визначених законодавчих норм та ініціатив у національній моделі енергоринку буде виправданим та доцільним, а також сприятиме стимулюванню, розробці й застосування гнучких та адекватних програм антимонопольного комплексу в сфері бізнес-структур електроенергетики.
Keywords: антимонопольні заходи; державне регулювання; ринок електроенергії; суб'єкти електроенергетичного ринку