Кинетика ионообменного взаимодействия силикатных многокомпонентных стекол - Шило, А. Е.; Кухаренко, С. А. (НТУ "ХПИ", 2007)
Було виявлено неоднозначний вплив заряду катіона на глибину ефективної дифузійної зони і його дифузійну рухливість. Ефективні коефіцієнти дифузії катіонів, так як і ширина дифузійної зони, зменшуються по мірі зростання заряду катіона від 1 до 4 (DNa⁺ DBa²⁺ DFe³⁺ DTi⁴⁺), однак подальше збільшення заряду катіона для вольфраму W⁶⁺ викликає ріст його коефіцієнта дифузії і ширини дифузійної зони. Це пов'язано з властивостями WO₃ як поверхнево-активної речовини, обумовленими тим, що на взаємодію в дифузійній зоні поряд з потоками катіонів W⁶⁺ сильно впливають іонні асоціати (WO₄)²⁻, що утворюють з киснем міцні направлені зв'язки. Ці закономірності схожі з закономірностями по змочуванню, електропровідності, в'язкій течії.

The effective ratios of cation’s diffusion also decrease so as the width of diffusion zone in during their charge growth from 1 to 4 (DNa⁺ DBa²⁺ DFe³⁺ DTi⁴⁺). But the increasing of diffusion ratios occurs with subsequent rising of cation’s charge. It is connected with properties of WO₃ as a surface-active substance.
Keywords: диффузия катионов; диффузионные процессы; тугоплавкое стекло; контактная зона; тетраэдрические комплексы