Страшинський, Ігор МирославовичПасічий, Василь МиколайовичФурсік, Оксана Петрівна2016-04-262016-04-262015Страшинський І. М. Реологічні властивості гідратованих білоквмісних функціональних харчових композицій / І. М. Страшинський, В. М. Пасічий, О. П. Фурсік // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2015. – № 62 (1171). – С. 166-170.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/21144Харчові добавки посідають важливе місце в харчовій промисловості. Найбільш поширеними стабілізуючими добавками для м’ясної промисловості являються білкові препарати рослинного та тваринного походження, а також гідроколоїди. Проте все частіше замість індивідуальних добавок використовують комплексні. У статті наводяться дані проведених досліджень по визначенню ефективної в’язкості у створених функціональних харчових композиціях. До їх складу входять білкові препарати рослинного та тваринного походження, а також суміш гідроколоїдів. Представлені результати доводять покращення реологічних властивостей шляхом внесення нанокомпозиту.Food additives is occupied an important place in the food industry. It is impossible to imagine any manufacturing process without their use. They allow to simplify production technology, improve quality and regulate the key properties that determine it. To improve the functional technological and structural-mechanical properties of meat using protein preparations and hydrocolloids. Use of complex functional additives is much easier than making each supplement separately.ukгідроколоїдиефективна в’язкістьструктурно-механічні властивостіСМВhydrocolloidseffective viscosityРеологічні властивості гідратованих білоквмісних функціональних харчових композиційRheological properties of hydrated functional food compositions containing proteinArticle