Методичні вказівки для практичних занять та самостійної роботи студента з дисципліни "Машини та обладнання технологічних процесів" - Моїсєєв, Віктор Федорович; Манойло, Євгенія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Самостійна робота студентів базується на принципах розвиваючого навчання, відбувається без безпосередньої участі викладача, але під його керівництвом. У процесі самостійної роботи реалізується основна функція навчального процесу – одержання студентом максимального обсягу знань, їх закріплення і перетворення у стійкі вміння і навички. Виконання індивідуального завдання студентом допомагає йому набути поглиблених знань з курсу, що вивчається, а також продемонструвати свої аналітичні навички, вміння працювати з першоджерелами, вміння оформлювати та представляти результати своєї роботи на широкий загал, знання з обраної тематики та вміння відповідати на запитання. Дисципліна «Машини та обладнання технологічних процесів» спрямована на вивчення принципів проєктування, функціонування, вибору та обслуговування машин і обладнання, що забезпечують реалізацію сучасних технологічних процесів у різних галузях промисловості. Вона охоплює широкий спектр тем, включаючи конструкційні матеріали, механіку, автоматизацію, інноваційні методи проектування та перспективи розвитку галузевого машинобудування. Дисципліна розвиває здатність до аналізу інженерних завдань, вибору оптимальних рішень щодо матеріалів і обладнання, розробки та впровадження інноваційних проєктів. Студенти набувають умінь інтегрувати теоретичні знання із практичними підходами, що забезпечує їх готовність до розв’язання складних виробничих завдань. Дані методичні вказівки регулюють питання з практичних занять, самостійної роботи студента і виконання індивідуального завдання у формі розрахункового завдання.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; машини; обладнання; технологічні процеси; машинобудування