Стратегії економічного розвитку підприємства - Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Перерва, Петро Григорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У тексті лекцій розглядаються основні поняття, зміст стратегій економічного розвитку підприємства, розкрито його основні характеристики. Пропонуються практичні рекомендації для вибору методів дослідження стратегій економічного розвитку підприємства та оформлення їх результатів. Показано, що процес реалізації стратегії включає як стратегічні зміни економічного розвитку в економічному розвитку підприємства, так і процес управління ними. Встановлено, що стратегії економічного розвитку підприємства мають різний характер для різних підприємств з альтернативними варіантами стратегічного економічного розвитку, а тому потрібна їх класифікація. Розглянуто класифікацію видів стратегій економічного розвитку підприємства за ступенем (масштабом), встановлено особливості та наслідки їх реалізації. Встановлено системний характер і висвітлено елементи стратегій економічного розвитку підприємства: зміни економічного розвитку в самій стратегії, зміни економічного розвитку в компетенції організації та кадрові зміни. Видання призначене для студентів, які навчаються за спеціальністю 051 «Економіка» очної та заочної форм навчання.
Keywords: конспект лекцій; стратегії економічного розвитку; підприємства; інструментарій; способи реалізації