Контролінг якості продукції в антикризовому управлінні кондитерським підприємством - Міщенко, Володимир Акимович; Горобець, Ірина Ігорівна; Іванченков, В'ячеслав Сергійович (Західноукраїнський національний університет, 2020)
Вступ. Аналіз фінансового стану підприємств кондитерської галузі свідчить, що в цілому більшість показників мають позитивну тенденцію, але частина їх має інколи негативні значення. Це свідчить про існуючі загрози вірогідності банкрутства, тому актуальним постає питання удосконалення методології ідентифікації кризового стану і розробки концепції антикризового управління кондитерськими підприємствами. Метою статті є визначення ролі контролінгу якості в антикризовому управлінні кондитерським підприємством на базі вартісно-орієнтованого підходу. Результати. В статті розкрито сутність сучасної концепції антикризового вартісно-орієнтованого управління кондитерським підприємством та наведена основна його структура. Розглянуто контролінг як функцію управління підприємством. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу при дослідженні інструментарію антикризового регулювання та управління. Розкрито сутність комплексності, яка полягає в необхідності включення до системи контролінгу показників якості відповідно до Системи аналізу небезпечних чинників (HACCP) і настанови ЄС щодо її застосування з ідентифікацією небезпечних чинників у критичних точках контролю (КТК). Розкрито сутність вартісно орієнтованого управління кондитерським підприємством. Зазначено, що воно виходить із необхідності уникнути загроз виникнення кризових проявів. Наведено фактори їх появи, серед яких найбільш суттєвими є технологічні та організаційно-виробничі фактори. Обґрунтовано, що по своїй суті вони зводяться до вартісної складової. Висновки. Система контролінгу на кондитерському підприємстві поряд з показниками фінансового стану повинна ідентифікувати будь-який технологічний або організаційно-виробничий аспект своєї діяльності, який є визначним для безпечності продуктів харчування, а також слідкувати за тим, щоб належні процедури безпеки були встановлені, впроваджені, дотримувалися та актуалізувалися, ґрунтуючись на принципах, які були використані для розроблення системи HACCP. Саме такий підхід відповідає Стратегії розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості України до 2026 року.

Introduction. Analysis of the financial condition of the confectionery industry shows that in general most indicators have a positive trend, but some of them sometimes have negative values. This indicates the existing threats of bankruptcy, so the question of improving the methodology for identifying the crisis and developing the concept of crisis management of confectionery, including the use of controlling as a tool to prevent crises. The purpose of this article is determining the role of quality controlling in anti-crisis management of a confectionery enterprise on the basis of a cost-oriented approach. Results. The essence of the modern concept of anti-crisis cost-oriented management of a confectionery enterprise is revealed and its main structure is given in the article. Controlling as a function of enterprise management is considered. The necessity of the complex approach at research of tools of anti-crisis regulation and management is proved. The essence of complexity is revealed, which is the need to include in the control system of quality indicators in accordance with the System of Hazard Analysis (HACCP) and EU guidelines for its application with the identification of hazards at critical control points (CCPs). The essence of cost-oriented management of the confectionery enterprise is revealed. It is noted that it proceeds from the need to avoid the threat of crisis manifestations. The factors of their occurrence are given, among which the most essential are technological and organizational-production factors which are reduced to a cost component. Conclusions. The controlling system at the confectionery enterprise, along with the indicators of financial condition, should identify any technological or organizational-production aspect of its activity that is important for food safety, as well as ensure that appropriate safety procedures are established, implemented, followed and updated, based on the principles that were used to develop the HACCP system. This approach corresponds the Strategy for the Development of Exports of Agricultural Products, Food and Processing Industry of Ukraine – 2026.
Product Quality Control in Anti-Crisis Management of a Confectionery Enterprise
Keywords: кондитерські підприємства; контролінг; криза; вартісно-орієнтоване управління; небезпечні чинники; критичні точки контролю; confectionery enterprise; controlling; crisis; cost-oriented management; dangerous factors; critical control points