Корозійні та фізико-механічні властивості покривів на сплаві AK12M2MgN, сформованих плазмово-електролітичним оксидуванням - Каракуркчі, Ганна Володимирівна; Сахненко, Микола Дмитрович; Ведь, Марина Віталіївна; Зюбанова, Світлана Іванівна; Степанова, Ірина Ігорівна (My University, 2019)
Запропоновано ефективні режими формування конверсійних покривів змішаними оксидами плазмово-електролітичним оксидуванням (ПЕО) алюмінієвих сплавів у пірофосфатних і лужних електролітах. Встановлено, що зі зміною концентрації компонентів електроліту та параметрів ПЕО (густини струму та часу обробки) формуються оксидні покриви, що складаються з матеріалу металевої матриці та оксидів перехідних металів різних складу та морфології, які очікувано впливають на їх функціональні властивості. Змішані оксидні покриви, сформовані в режимі ПEO, мають мікроглобулярну структуру й зменшений розмір конгломератів, підвищену мікротвердість, корозійно та зносотривкі. Враховуючи мікроглобулярну структуру поверхні та склад оксидних покривів Al│Al2O3·MnOx і Al│Al2O3·CoOx, можна очікувати, що отримані матеріали виявлятимуть каталітичну активність в окисно-відновних реакціях за участю кисню, зокрема, у робочих процесах у двигунах внутрішнього згоряння.

The effective regimes of the formation of the mixed oxides conversion coatings by plasma-electrolytic oxidizing (PEO) of the aluminum alloys in pyrophosphate and alkaline electrolytes are proposed. It is established that variation in the concentration of the electrolyte components and PEO parameters (current density and treatment time) provides the formation of oxide coatings consisting of the basic matrix materials and the transition metal oxides of different composition and morphology that are expected to affect their functional properties. Mixed oxide coatings formed in a PEO mode characterized by microglobular structure with reducing the conglomerate size have an increased microhardness, corrosion and wear resistance. Considering microglobular structure of the surface and composition of oxide coatings Al│Al2O3·MnOx and Al│Al2O3·CoOx it can be expected that the obtained materials will exhibit catalytic activity in redox reactions involving oxygen, in particular, in working processes in internal combustion engines.
Keywords: сплав AK12M2MgN; плазмо-електролітичне оксидування; метал-оксидна система; змішані оксиди; опір корозії; мікротвердість; AK12M2MgN alloy; plasma electrolytic oxidation; metal oxide system; mixed oxides; corrosion resistance; microhardness