Доцільні терміни регенерації нітроцелюлозних порохових зарядів тривалих термінів зберігання та тривалість післярегенераційного періоду їх життєвого циклу - Аніпко, О. Б.; Баулін, Дмитро Станіславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Показана комплексна проблема оцінки стану зарядів, яка пов’язана з відсутністю у державі надійної системи моніторингу стану порохових зарядів боєприпасів, розроблення технології їх регенерації, утилізації та можливості застосування за призначенням. Перша з наведених проблем є ключовою, оскільки саме від її результатів залежить по-дальше продовження життєвого циклу боєприпасів. Проведені експериментальні дослідження підтверджують, що при тривалому зберіганні спостерігаються зміни у хімічному складі нітроцелюлозних порохів. Зміна кольору порохових елементів підтверджує хімічні реакції, що відбуваються у них, з поступовим зменшенням їх маси. Наведено, що у процесі регенерації маса порохового заряду збільшується на 3% шляхом насичення нітроцелюлози воднем. Графічно показані пріоритетні часові рамки, коли проведення регенерації дає максимальний ефект. Аналізуючи результати дослідження, використовуючи модель експлуатації боєприпасів, у життєвому циклі порохових зарядів вперше запропоновано застосувати період після регенерації, що дає змогу визначати час доцільного відновлення характеристик порохів. Він трохи коливатиметься для різних партій порохів, але, з достатньою ймовірністю, його тимчасові рамки можна визначити в 25–27 років.

The complex problem of assessing the state of charges is shown, associated with the lack in the state of a reliable system for monitoring the state of powder charges of ammunition, the development of technology for their regeneration, disposal and the possibility of using it for its intended purpose. The first of these problems is key, since the further extension of the life cycle of ammunition depends on its results. Experimental studies have confirmed that changes in the chemical composition of nitrocellulose powders are observed during long-term storage. The change in color of the powder elements confirms the chemical reactions occurring in them with a gradual decrease in their mass. It is presented that during the regeneration process the mass of the powder charge increases by 3 % by saturating the nitrocellulose with hydrogen. The priority time frames for when regeneration gives the maximum effect are graphically shown. Analyzing the results of the study, using the ammunition operation model, it was proposed for the first time to use a period after regeneration in the life cycle of powder charges, which makes it possible to determine the time of expedient restoration of the characteristics of gunpowder. It will fluctuate a little for different batches of gunpowder, but, with reasonable probability, its time frame can be determined at 25–27 years.
Expedient regeneration periods for nitrocellulose powder charges with long shelf life and the duration of the postregeneration period of their life cycle
Keywords: пороховий заряд; нітроцелюлозний порох; балістичні характеристики; геронтологічні зміни; регенерація зарядів; післярегенераційний період; powder charge; nitrocellulose powder; ballistic characteristics; gerontological changes; regeneration of charges; post-regeneration period