Формування моральних якостей особистості дошкільника - Курносова, К. В. (НТУ "ХПІ", 2017)
Автор наголошує, що формування моральних якостей особистості на основі загальнолюдських цінностей, соціально орієнтованої мотивації, гармонійності інтелектуальної, емоційної і вольової сфер розвитку особистості – одна з найголовніших виховних завдань. Моральне виховання відбувається завдяки цілеспрямованим педагогічним впливам, ознайомленню дитини з моральними нормами поведінки в процесі різної діяльності, що має морально-ціннісну значимість. Все це є для дитини своєрідною школою, де вона набуває досвід моральних відношень, засвоює правила поведінки, елементарну культуру діяльності, що має значення в організації навчальної праці в школі, культуру мови, і, головне, у неї формується емоційно-моральне ставлення до навколишнього світу.

The author emphasizes that the formation of moral qualities of personality based on universal values, socially oriented motivation, harmony intellectual, emotional and volitional personality development – one of the most important educational objectives. Moral education is due to purposeful educational influences, to familiarize the child with the moral norms of behavior in the various activities that have moral significance of values. All this is for the child a kind of school where she gets the experience of moral relationships, learns the rules of conduct elementary culture of that matters in the organization of academic work at school, language culture, and, most importantly, it formed the emotional and moral attitude to the world.
Formation of moral personality preschooler
Keywords: мораль; розвиток особистості; моральне виховання; взаємовідносини; колективна поведінка; навички; ethics; moral character; personality; preschooler; development; moral education