Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в умовах соціально-економічних трансформацій - Носирєв, Олександр Олександрович; Пашко, Владислав; Ніколаєва, Олександра (Запорізький національний університет, 2022)
У всьому цивілізованому світі підприємства готельного та ресторанного господарства є одними із найбільш розповсюджених видів малого бізнесу, тому заклади та підприємства ведуть між собою постійну боротьбу за сегментацію ринку; за пошук нових та за утримання постійних споживачів їхньої продукції та послуг. Усі заклади та підприємства повинні мати високий рівень конкурентоспроможності, основу якого формують інновації та ефективна реалізація інноваційної стратегії та політики підприємств. основні тенденції готельного і ресторанного бізнесу охоплюють напрями інноваційної політики підприємств (впровадження нових технологій, техніки, вдосконалення продукції й послуг, застосування нових управлінських рішень) та враховують сучасні форми здорового харчування, безпеки та відпочинку населення. Однак у процесі глобалізації з’являються й серйозні проблеми. Надмірна стандартизація характеристик споживання й моделей пропозиції послуг у низці країн впливає на місцеву культуру. Тому тенденціям до інтернаціоналізації й уніфікації протистоять тенденції збереження унікальності й національної самобутності. Сучасний готельно-ресторанний бізнес як економічне явище є ефективним засобом збереження культурної спадщини та рекреаційних зон України, що сприяє прискореному розвитку національної економіки, характеризується високим рівнем ефективності й швидкою окупністю інвестицій. Завдяки переформатуванню організаційних підходів до вимог пандемії й воєнного стану, створення готельного продукту та послуг харчування стає мультиплікатором росту національного доходу, зайнятості та розвитку місцевої інфраструктури, дозволяє підвищити рівень життя населення, виступає як механізм перерозподілу національного доходу. Готельно-ресторанному бізнесу доведеться трансформуватися і розвиватися й надалі: збільшувати роль інтернету та соціальних мереж у формуванні споживчих переваг і поведінки гостей; інтегруватися з сервісами онлайн-бронювання; впроваджувати оплату онлайн; відкривати коворкінги у готелях; впроваджувати досвід міжнародних операторів щодо управління секторами сервісних апартаментів; шукати нові форми співпраці; використовувати нові технології ведення бізнесу.

In the entire civilized world, hotel and restaurant enterprises are one of the most widespread types of small business, so institutions and enterprises are constantly fighting for market segmentation; for finding new and maintaining regular consumers of their products and services. All institutions and enterprises must have a high level of competitiveness, the basis of which is formed by innovation and the effective implementation of the innovative strategy and policy of enterprises. The main trends of the hotel and restaurant business cover the areas of innovative policy of enterprises (introduction of new technologies, equipment, improvement of products and services, application of new management solutions) and take into account modern forms of healthy food, safety and recreation of the population. However, serious problems also appear in the process of globalization. Excessive standardization of consumption characteristics and service offering models in a number of countries affects local culture. Therefore, tendencies towards internationalization and unification are opposed by tendencies to preserve uniqueness and national identity. The modern hotel and restaurant business as an economic phenomenon is an effective means of preserving the cultural heritage and recreational areas of Ukraine, which contributes to the accelerated development of the national economy, is characterized by a high level of efficiency and a quick return on investment. Thanks to the reformatting of organizational approaches to the requirements of the pandemic and martial law, the creation of a hotel product and catering services becomes a multiplier for the growth of national income, employment and the development of local infrastructure, allows to raise the standard of living of the population, and acts as a mechanism for the redistribution of national income. The hotel and restaurant business will have to transform and continue to develop: increase the role of the Internet and social networks in shaping consumer preferences and guest behavior; integrate with online booking services; implement online payment; to open co-working spaces in hotels; implement the experience of international operators in the management of service apartment sectors; to look for new forms of cooperation; use new business technologies.
Development of the hotel and restaurant business in the conditions of socio-economic transformations
Keywords: готельний бізнес; ресторанний бізнес; розвиток бізнесу; development of business; hotel business; restaurant business