Моделювання скануючого детектора транспорту в пакеті VisSim - Денисенко, О. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Предметом вивчення в статті є скануючий детектор транспорту (ДТ), який може бути використаний для забезпечення сучасного рівня управління і організації руху на вулично-дорожній мережі міста (ВДМ). Він дозволяє отримувати інформацію, яка в реальному масштабі часу характеризує параметри руху окремих транспортних засобів (ТЗ) і транспортних потоків (ТП) в цілому. Метою статті є дослідження методами комп'ютерного моделювання скануючого лазерного ДТ. Автором раніше були розроблені і запатентовані ДТ і технології світлофорного регулювання параметрів руху на рівні функціональних схем. Але обробка процесів формування імпульсних сигналів від фотоприймачів з метою отримання шуканих параметрів руху не проводилася. Результати. Розроблена структура моделі фрагмента детектора транспорту длятипового випадку проїзду ТЗ двох контрольних зон сканування. Вибрано пакет моделювання, розроб-леноі апробовано модель роботи скануючого ДТ, виконану у вигляді інтерактивного віртуального стенду. Це дозволяє швидко перейти від моделювання до приладової реалізації досліджуваної системи. Розроблені підсистеми моделювання усіх складових процесу сканування і вимірювально - обчислювальних операцій. Показано, що визначення окремих параметрів руху ТЗ за запропонованою технологією здійснюється з достатньою точністю. Висновки. Методом моделювання підтверджені очікувані функціональні можливості і показані переваги запропонованої автором технології сканування і пристроїв для її реалізації. Це може служити основою для подальших досліджень з метою створення експериментального зразка інтелектуальної світлофорної системи регулювання.

The subject matter of the study is the scanning transport detector, which can be used for providing a modern level of the management and organization of motion on the urban road network. It allows to get information that characterizes the parameters of a separate vehicle motion and flow of transport as a whole in real time. The aim of the article is to study the laser scanning transport detector by the computer simulation methods. By the author are previously developed and patented the transort detector and the technologies of motion parameters light traffic regulation on block diagrams level.But the further processing of photodetector pulsed signals formation processes in order to obtain the desired motion parameters was not carried out. Results. The structure of transport detector fragment model for scanning a type case of the vehicle transit on two control zones was developed. The simulation package was chosen, the model of scanning detector work, embodied in the interactive virtual stand form, was developed and tested. It allows the quickly move from modeling to device realization of the investigated system. The subsys-tems of all scanning process components and measuring-computational operations modeling were developed. It was shown that separate parameters of vehicle motion determination according to the proposed technology is carried out with sufficient presicion. Conclusions.The simulation method confirms the expected functionality and shows the advantages of scanning technology proposed by the author, and devices for its realization. It can be a basis for futher research to create an experimental prototype of the intelligent traffic light system.
Modeling of the scanning transport detector in the VisSim package
Keywords: транспортний потік; транспортний засіб; підсистема моделі; traffic flow; vehicle; model subsystem