Енергетичні, науково-технічні та економічні аспекти створення електропривода тролейбуса з гібридним джерелом живлення - Клепіков, Володимир Борисович; Собченко, Віталій Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Надані переваги використання в міському електротранспорті тролейбусів з автономним рухом і вказано на доцільність поширення їх впровадження в Україні, враховуючи воєнні і економічні обставини. Обґрунтовано функціональну схему електроприводу з гібридним джерелом електроживлення, що містить акумуляторну і суперконденсаторну батареї та створює умови рекуперації енергії в гальмівних режимах і дозволяє здійснювати просту модернізацію існуючого електроприводу. Виведені співвідношення для розрахунку ємності суперконденсаторної батареї. Запропоновано методику та вказано особливості вибору параметрів акумуляторної та суперконденсаторної батарей. Вказано, що запропоноване технічне рішення сприяє підвищенню пожежної безпеки за рахунок поліпшення теплового режиму акумуляторної батареї.

The advantages of using autonomous trolleybuses in urban electric transport are presented and the expediency of their introduction in Ukraine is indicated, taking into account military and economic circumstances. The functional diagram of the electric drive with a hybrid power source, which contains a battery and a supercapacitor battery and creates conditions for energy recovery in braking modes and allows for simple modernization of the existing electric drive, is substantiated. The relations for calculating the capacity of the supercapacitor battery are derived. A methodology is proposed and the peculiarities of choosing the parameters of the battery and supercapacitor batteries are indicated. It is indicated that the proposed technical solution contributes to improving fire safety by improving the thermal regime of the battery.
Energy scientific technical and economic aspects of creating a trolleybus electric drive with a hybrid power source
Keywords: електропривід тролейбуса; гібридні джерела живлення; автономний хід; модернізація електроприводів; акумуляторні батареї; суперконденсаторні батареї; trolleybus electric drive; autonomous running; storage battery; supercapacitor battery; modernization