До питання побудови каскадних систем потокових шифрів - Главчев, Максим Ігорович; Панченко, Володимир Іванович; Баленко, Олексій Іванович (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У тезах систематизовано принципи побудови надійних каскадних систем на основі потокових шифрів. Проаналізовано три ключові архітектурні моделі: лінійну, паралельну та лінійну зі зворотним зв'язком. Проведено їх якісний та кількісний порівняльний аналіз за критеріями продуктивності, теоретичної безпеки та складності реалізації. Сформульовано вимоги до вибору криптографічних примітивів на основі принципу структурної різноманітності та розглянуто перспективи застосування каскадування для створення гібридних пост-квантових систем. The theses systematize the principles for constructing reliable cascaded systems based on stream ciphers. Three key architectural models are analyzed: linear, parallel, and linear with feedback. A qualitative and quantitative comparative analysis of these models is conducted based on criteria of performance, theoretical security, and implementation complexity. Requirements for the selection of cryptographic primitives based on the principle of design diversity are formulated, and the prospects of using cascading to create hybrid post-quantum systems are considered.
On the issue of constructing cascade stream ciper systems
Keywords: каскадне шифрування; потокові шифри; управління ключами; KDF; криптографічна стійкість; архітектурні моделі; пост-квантова криптографія; cascaded encryption; stream ciphers; key management; KDF; cryptographic strength; architectural model; post-quantum cryptography