Метаекономіка глобалізації сучасного соціоекономічного простору - Разумовський, Сергій Олександрович (НТУ "ХПІ", 2008)
Сучасна економіка розглядається як метаекономіка глобалізації, яка породжуючи нову якість зростання за рахунок використання інформаційно-комунікативних технологій, не вирішує багатьох соціальних проблем, що набули також глобального характеру: експлуатація, нерівність, бідність, тоталітаризм. “Доганяюча модернізація” лінійного типу також має глобалістський експлуататорський характер, а тому сучасним теоретичним рішенням проблеми модернізації є визнання можливості множини моделей і стратегій модернізації в сучасному соціоекономічному просторі.

The modern economics is considered as meta-economics of globalization which, giving a new quality of growth due to the usage of information communicative technologies, doesn’t solve many social problems that have become global as well: exploitation, inequality, poverty, totalitarism. “Overtaking modernization” of linear type also has a global exploiter character, therefore accepting the possibility of a great number of models and strategies of modernization in the modern social economical field is a modern theoretical solution for the problem of modernization.
Keywords: сучасна економіка; інформаційно-комунікативні технології; соціальні проблеми; капіталізація; сучасна модернізація; доганяюча модернізація