Щодо питання визначення фізико-хімічних процесів поверхневого радіоактивного забруднення - Лазутський, А. Ф.; Писарєв, А. В.; Табуненко, В. О. (НТУ "ХПІ", 2010)
У статті розглянуто деякі аспекти визначення фізико-хімічних процесів поверхневого радіоактивного забруднення. В результаті проведеного аналізу встановлено, що по мірі збільшення експозиції забруднення можлива іонообмінна адсорбція і в подальшому дифузія радіонуклідів, яка визначає поверхневе забруднення та вимагає застосування відповідних способів дезактивації.

The article reviews some aspects of determining physical and chemical processes radioakty-destructive surface contamination. As a result of the analysis showed that as increasing pollution expo position of possible ion-exchange adsorption and subsequent diffusion of radionuclides, which determines the surface contamination and requires the use of appropriate methods of decontamination.
Keywords: Чорнобильська катастрофа; радіоактивні речовини; іонообмінна адсорбція; дифузія радіонуклідів; дезактивація; радіонукліди