Теоретичні основи цифрової електроніки - Под'ячий, Юрій Іванович; Під'ячий, Гліб Юрійович (My University, 2023)
В наш час цифрові сигнали і пристрої широко застосовуються в усіх галузях науки і техніки. Вони глибоко проникли у всі області життя і майже повністю замінили аналогові сигнали і системи, що оперують ними. Це пов'язано з тими перевагами, що надають цифрова техніка порівняно з аналоговою. Без перебільшення можна сказати, що мікроелектроніка і цифрові сигнали значно змінили наше життя. Стільниковий зв'язок, цифрове телебачення і радіо, інтернет, цифрові системи управління і контролю, "пластикові" гроші і банківський сервіс – це далеко не повний перелік систем, в яких використовуються цифрові сигнали. Математичною основою побудови і функціонування цифрових пристроїв є логічна (або булева) алгебра. В конспекті розглянуті основні функції алгебри логіки, аксіоми і закони, якими вони керуються, їх реалізація електронними логічними елементами. Спрощення виду логічних функцій є однією з основних задач алгебри логіки. В конспекті основна увага приділяється мінімізації логічних функцій за допомогою карт Карно (діаграм Вейча). Зміст лекцій відповідає вимогам бакалаврату спеціальностей 105 – Прикладна фізика та наноматеріали, 172 – Електронні комунікації та радіотехніка з навчальних дисципліни "Цифрова електроніка" і "Схемотехніка телекомунікаційних пристроїв".
Keywords: конспект лекцій; логічні константи; цифрові сигнали; булева алгебра; діаграми Вейча; електронні пристрої