Вплив концептуальних основ і методики складання фінансової звітності на релевантність аналізу фінансових результатів діяльності підприємства - Чайка, Тетяна Юріївна (ГО "Накуовий клуб "СОФУС", 2017)
Вступ. Автором проведено дослідження з метою виявлення можливих розбіжностей, уточнення переваг та недоліків актуальних концепцій складання фінансової звітності; удосконалення підходів до інтерпретації показників, отриманих за результатами проведення аналізу фінансових результатів діяльності підприємства. Методи. В процесі дослідження використано наступні методи: аналізу і синтезу (при визначенні сутнісних характеристик економічної категорії "фінансові результати"); зіставлень (при дослідженні актуальних концепцій складання фінансової звітності); системно-структурний (при виявленні взаємозв'язків і взаємозалежностей між вихідними, розрахунковими та підсумковими показниками фінансових результатів діяльності підприємства); дедукції і індукції (при з'ясуванні впливу рівня транспарентності, достовірності, доречності і адекватності аналітичної інформації про фінансові результати діяльності підприємства на якість задоволення інформаційних потреб різних груп споживачів фінансової інформації з урахуванням конфлікту їх інтересів). Результати. Виявлено, що позитивними наслідками обліку за справедливою вартістю є: надання інвесторам і кредиторам транспарентної та достовірної інформації про ринкову вартість підприємства; оздоровлення структури активів шляхом списання їх неліквідної частини; збільшення показників ліквідності. Негативними наслідками є: небезпека фальсифікування з боку керівництва підприємства (особливо при обліку за справедливою вартістю об'єктів, для яких не існує відкритої інформації про їх ринкову вартість); а в умовах кризи ще й ризик істотних списань вартості активів, зниження показників платоспроможності, падіння прибутковості, і, при самому несприятливому розвитку ситуації, запуск самопідтримної зворотної дефляційної спіралі. Дістало подальший розвиток дослідження неузгодженості підсумкових результатів фінансової звітності, складеної за різними стандартами. З'ясовано вплив концепції обліку фінансових результатів на якість задоволення інформаційних потреб різних груп споживачів фінансової інформації (з урахуванням конфлікту їх інтересів). Висновки. Результати дослідження сприяють усуненню наявних протиріч в системах фінансової звітності; можуть бути використані в практичній управлінській, облікової та аналітичної роботі при визначенні окремих аспектів облікової політики підприємства; стратегічному плануванні; прийнятті адаптаційних і інноваційних управлінських рішень. Подальші дослідження можуть бути пов'язані з проведенням емпіричних спостережень, спрямованих на уточнення коливання значень показників фінансових результатів при використанні різних методик обліку, а також з розробкою адаптивної аналітичної моделі, яка дозволила б підвищити достовірність порівняльних процедур в цих випадках.

Introduction. The purpose of the study is to reveal potential differences, to clarify the advantages and disadvantages of up-to-date concepts of preparing financial statements; to develop approaches to interpretation of financials. Methods. The article provides the analysis and synthesis of determining the essential characteristics of such economic category as "financial results". Comparative approach to examining up-to-date concepts of preparing financial statements was used in the study. System and structural method of identifying the interplay and relationship between base, specified and closing indexes of financial results of the enterprise, deduction and induction in identifying the influence of transparency level, consistency, appropriateness and adequacy of analytical information of financial results on the quality of informative needs of financial information users taking into account conflict of interests are used in the paper. Results. It has been found that providing accurate information to investors and loan suppliers about the market value of the company, improving asset profile with the help of write-offs of their risk assets, increasing the liquidity ratio are amenities of fair value accounting. Consequently, the danger of management misinvoicing (especially in terms of fair value accounting of objects when there is no public information about their market value), a risk of asset write-downs, decreasing the financial soundness, regression of gross margin and finally, the boot of self-sustained reverse deflationary spiral are negative effects. Discussion. The obtained results of the study make it possible to avoid differences in the systems of financial reporting. The author suggests a further research on nonagreements of bottom line of financial statements written according to different standards. The influence of concept of profit accounting on the quality of satisfaction of informative wants among information users taking into account conflict of interests is identified. The results of the study can be used in practical administrative, accounting and analytical work in determining certain aspects of corporate accounting policy, strategic budgeting, adaptive and innovative decision making. The further research can be connected with empiric observation focused on adjustment of financial statement range according to different accounting methods and development of adaptive analytic model for increasing the accuracy of comparative procedures.
Influence of conceptual framework and method of financial reporting on analysis relevance of enterprise profit
Keywords: фінансові результати; фінансова звітність; концепція обліку; сукупний дохід; інший сукупний дохід; аналіз фінансових результатів; історична вартість; справедлива вартість; profit; financial statements; accounting concept; total income; historical value; fair value