Діджиталізація бізнес-процесів як основа цифрової економіки - Вознюк, Єгор Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Визначено роль діджиталізації як ключового фактору зародження нової форми економіки, яка отримала назву «цифрова економіка». Виявлено основні етапи еволюції тлумачення терміну «цифрова економіка», починаючи від його первісного використання в науковихколах до сучасних інтерпретацій, що охоплюють багатогранність цифрових технологій та їх вплив на глобальні економічні процеси. Сформовано авторське бачення процесу діджиталізації, яке акцентує увагу на її складовій та ролі у формуванні інноваційного середовища. Описано передумови переходу компаній з традиційної моделі економікина цифрову, проаналізовано вплив основних цифрових технологій на бізнес-процеси, їх потенційну взаємозалежність. Зроблено акцент на важливості впровадження таких технологій, як штучний інтелект, великі дані, Інтернет речей, блокчейн та адитивні технології, які суттєво трансформують бізнес-процеси, підвищуючи їх продуктивність та адаптивність. Розглянуто основні цифрові бізнес-моделі, поява яких була обумовлена розвитком цифрових технологій. The role of digitalization as a key factor in the emergence of a new form of economy, referred to as the "digital economy," has been defined. The main evolution stages of the term "digital economy" have been determined, from its initial usage in scientific circles to contemporary interpretations that cover the complexity of digital technologies and their impact on global economic processes. An authorial vision of the digitalization process is proposed, focusing on its components and role in innovative environment formation. The prerequisites for companies transitioning from a traditional economic model to a digital one are described, and the impact of core digital technologies on business processes and their potential interdependence is analyzed. Special focus is paid to the importance of implementing technologies such as artificial intelligence, big data, theInternet of Things,blockchain, and additive technologies, which significantly impact on business processes, increasing their productivity and adaptability.The primary digital business models, which emerged due to the development of digital technologies, are examined.
Digitalization of business processes as the basis of the difgital economy
Keywords: діджиталізація; цифрова економіка; бізнес-моделі; штучний інтелект; трансформація; управління персоналом; digitalization; digital economy; transformation; human resource management